22 July, 2010

Întotdeauna călătoriile alături de animale se dovedesc a fi pline de aventuri dar şi de probleme, dacă nu reuşeşti să pui toate lucrurile la punct. Nimeni nu s-a născut învăţat, aşa că în cele ce urmează vom trece în revistă câteva sfaturi pe care ar fi bine să le urmezi atunci când decizi să iei şi câinele cu voi în vacanţă. Un lucru foarte important de care trebuie să ţii cont, fie că pleci cu patrupedul în vacanţă sau doar la plimbare în parc, e plăcuţa cu numele câinelui şi datele tale de contact. În cazul în care căţelul se pierde, oricine îl va găsi va avea posibilitatea de a-l returna proprietarului.

Vaccinuri şi carnetul de sănătate:
Chiar dacă pleci în concediu, niciodată nu poţi ştii ce-ţi rezervă viitorul. Verifică dacă patrupedul are toate vaccinurile la zi. De asemenea, asigură-te că rapelurile nu sunt programate în perioada în care plecaţi în vacanţă, cu atât mai mult dacă plecaţi într-o ţară străină. Bagajul tău trebuie să conţină şi carnetul de sănătate al animalului dar şi un carneţel unde sunt notate eventualele alergii. În cazul în care patrupedul tău se află sub tratament, e absolut necesar să ai trecute undeva medicamentele sau substanţele pe care i le administrezi. Fireşte, ai grijă să împachetezi cantitatea necesară de pastile necesare continuării tratamentului. Dacă decizi să laşi câinele la o pensiune canină, e absolut necesar să precizezi îngrijitorilor toate alergiile, bolile de care suferă sau dacă se află sub tratament. Îţi recomand ca înainte de a-l lăsa la o astfel de pensiune să-ţi vaccinezi câinele împotriva gripei canine pe care o poate lua într-o pensiune.

Excursii în locuri exotice:
Cine pleacă în vacanţă într-un loc complet betonat şi fără animale? Majoritatea dintre noi alegem destinaţii cu multă natură, să ne încărcăm bateriile după programul încărcat de peste an. Dacă vacanţa ta se va desfăşura într-un loc cu multă verdeaţă sau o ţară exotică, e important să ştii că insectele îi pot face mult rău câinelui. Aşa că, pentru a preveni orice “epidemie” de pureci sau căpuşe, împachetează şi soluţii de deparazitare. Nu uita nici lesa, mai ales dacă locul unde veţi sta e raiul şerpilor sau al şopârlelor. Câinele nu conştientizează pericolul veninului de şarpe aşa că e mai bine să-l ţineţi sub control dacă va avea ocazia să dea nas în nas cu o reptilă.
În cazul în care patrupedul a fost muşcat de şarpe, îndreptaţi-vă de urgenţă spre cel mai apropiat cabinet veterinar. Unii căţei sunt foarte sensibili la lumina soarelui. Nu doar noi, oamenii, suntem vulnerabili în faţa insolaţiei ci şi câinii. Încearcă să nu-ţi laşi animalul să stea prea mult la soare, mai ales dacă are blăniţa complet albă. Nu uita de bolul cu apă al căţelului! Orice animal are nevoie de hidratare corespunzătoare, mai ales dacă ai plecat în vacanţă cu maşina. Îţi recomand să nu scoţi căţelul la plimbare când soarele arde mai tare. Nisipul fierbinte le poate provoca arsuri la nivelul perniţelor.

În maşină:
Înainte de a pleca în vacanţă, gândeşte-te la cum vei străbate drumul până la destinaţie cu un câine nerăbdător pe banchetă. Aşa că îţi recomand o vizită până la pet shop unde poţi găsi centuri speciale pentru căţei, în funcţie de talia lor. Dacă mai ai loc în portbagaj şi de cuşca animalului, atunci ai scăpat uşor. Însă nu uita că în fiecare oră trebuie să opreşti pentru a verifica dacă patrupedul are apă, jucării şi pentru a-i permite să se întindă. Animalele au nevoie de a-şi întinde oasele mai des decât oamenii. Pentru câinii de talie mică se poate opta şi pentru o husă de maşină, special creată pentru animale. În felul acesta şoferul va putea să se concentreze la drum şi mai puţin la câinele care îl miroase, să ştie că tot stăpânul său e la volan. În nici un caz nu trebuie să-i permiţi patrupedului să stea pe locul din dreapta şoferului. E riscant atât pentru ocupantul locului cât şi pentru ceilalţi pasageri. În Statele Unite ale Americii sunt legi care interzic transportarea câinelui fără cuşcă într-o maşină mare.

În avion:
Majoritatea companiilor aeriene nu permit călătoriile cu animale pe timpul verii. Temperaturile ridicate le pot pune viaţa în pericol. Tranchilizarea câinelui nu e o soluţie întrucât patrupedul se poate confrunta mai apoi cu probleme grave de respiraţie. Asigură-te dinainte că acea cuşcă în care îţi vei transporta câinele întruneşte condiţiile companiei aeriene cu care veţi zbura. Asta înseamnă că orice cuşcă trebuie să aibă 2 părţi speciale pentru ventilaţie, uşa să se închide bine (fără ca patrupedul să o poată deschide) şi posibilitatea animalului de a se întoarce în cuşcă.
Un ultim aspect foarte important: când faci rezervare la hotel, întreabă dacă permit accesul cu animale. Cuşca nu trebuie să lipsească. Faptul că patrupedul e închis în cuşcă în timp ce tu dormi sau faci un duş, te poate scuti de posibile “cheltuieli neprevăzute”, mai ales dacă ştii că animalul are obiceiul de a face trăznăi. Dacă ai luat aminte la cele de mai sus, nu-mi mai rămâne decât să-ţi doresc să ai parte de o binemeritată vacanţă relaxantă!

Sursa: animalutul.ro

Leave a Reply

Facebook button