15 March, 2012

Cersitul este un obicei prost la orice animal de companie, insa cainele poate fi cel mai insistent, folosind un intreg arsenal de metode: privirile lungi, scancetele, balele, latratul si chiar loviturile cu labele pe sub masa.
Daca ai rabdare si ii oferi cainelui consecventa, il poti dezvata de acest obicei neplacut, astfel incat sa poti manca la masa alaturi de cei dragi fara interventiile nedorite ale patrupedului.

De ce cerseste cainele la masa?

Cersitul nu este un comportament instinctiv pentru caine. Legatura intre insistenta si primirea unei recompense este stabilita in educatia cainelui atunci cand stapanul ii ofera patrupedului mancare doar pentru a scapa de insistentele acestuia.

Ce sa NU ii dai de mancare catelului?

Chiar daca primeste rareori mancare cand cerseste, cainele este dispus sa investeasca efortul necesar pentru o bucatica gustoasa. Multi stapani tipa la caine, apoi se simt vinovati si ii ofera totusi ceva, lucru ce intareste si mai mult obiceiul neplacut al animalului de companie.

Cum poti preveni cersitul la masa?

Cea mai simpla modalitate de a evita comportamentul neplacut al cainelui este stabilirea unor reguli clare imediat dupa adoptarea animalului.

Nu hrani niciodata cainele cu resturi de la masa, cumpara gustari speciale pe care i le poti oferi in alte momente. Daca vrei ca alimentatia cainelui tau sa includa si resturi sau alimente destinate consumului uman, nu i le oferi in timpul mesei sau dupa masa.

Cainele digera cel mai usor mancarea la temperatura camerei, astfel incat este mai bine sa lasi resturile sa se raceasca, inainte de a i le pune in castronul special.

Cum poti corecta cersitul la masa?

Daca un caine s-a obisnuit deja sa cerseasca la masa si sa primeasca adesea cate ceva, poate fi dificil de dezvatat de cersit. Solutia cea mai buna este sa-l tii ocupat.

Incearca mai intai sa-i oferi si lui masa proprie in castronul propriu atunci cand te asezi la masa. Daca infuleca totul cat mai repede apoi alearga langa tine ca sa cerseasca, este necesara o abordare mai agresiva.

Scoate cainele complet din camera atunci cand mananci. Lipsit de compania ta, cainele se simte pedepsit si va fi mai receptiv la incercarea ta de a-i modifica acest comportament neplacut.

Daca vrei sa ramana in camera cu tine cand mananci, poti folosi o lesa scurta. Leaga patrupedul de o piesa de mobilier grea si ofera-i o jucarie si eventual cutia in care doarme.

Este foarte important sa nu-i mai oferi niciodata mancare cainelui dupa ce incepi sa corectezi comportamentul neplacut. Discuta cu toti membrii familiei si daca ai copii mici nu-i lasa sa manance nesupravegheati in aceeasi camera cu cainele.

Consecventa este cea mai buna cale pentru a-l educa pe caine si orice scapare poate face ca eforturile tale sa fie inutile. O solutie si mai eficace pentru a elimina definitiv cersitul la masa este eliminarea completa a alimentelor umane din dieta cainelui. Recompensele speciale pentru caini, cumparate de la un pet shop, sunt mai sanatoase pentru caine pe termen lung si il vor satisface la fel de mult.

Sursa: animale.ro

Leave a Reply

Facebook button