3 February, 2011

Câinele fără stăpân e împărțit societatea românească, în ultimii 20 de ani, în două tabere adverse care au ajuns să se vrăjmășească de moarte: cei care vor să îi lichideze cu orice preț și cei care vor să îi protejeze cu orice preț. În 2010, bilanțul proliferării necontrolate a câinilor comunitari a fost catastrofal: oameni mușcați, câini care umblă liberi pe străzi, bani aruncați pe fereastră pe proiecte stupide de rezolvare a situației, cadavre de animale pe șosele, accidente rutiere cauzate de animale, otrăviri sălbatice ale câinilor, crearea unui adevărat brand național al României, conflicte interminabile în societate etc. Și totuși problema se poate rezolva simplu. Am ales să reluăm acest articol, publicat acum câteva luni pe TOTB, pentru a arăta încă o dată că există și soluții simple la problema maidanezilor, fapt demonstrat toamna trecută de inițiativa unui complex rezidențial din București.Problema se poate rezolva chiar împăcând ambele „tabere”: fără uciderea animalului şi fără ca acesta să mai umble liber pe străzi. O dovedeşte o comunitate dintr-un cartier de la marginea Bucureştiului, care a găsit soluţia ideală pentru îndepărtarea de pe străzi a câinilor maidanezi:  cazare „forțată” în padocuri speciale – sterilizare şi îngrijire veterinară –, adopţie internă şi internaţională. Fără câini agresivi pe alei, fără eutanasiere, fără muşcături, fără câini lihniţi de foame, fără otrăviri, fără accidente auto, fără certuri, fără încăierări de câini…

La marginea complexului rezidenţial Cosmopolis de lângă Bucureşti, 20 de câini, mare parte din ei încă pui, îşi aşteaptă veseli, fără să ştie ce li se pregăteşte, rândul la vaccin. După rasă sunt, clar, nişte „maidanezi”, dar după stilul de viaţă, nu mai au nimic de-a face cu maidanul: în prezent au un acoperiş, hrană din belşug şi o îngrijire medicală de care mulţi câini cu stăpân nu au parte. Stau liniştiţi, feriţi de vânt, fiecare în padocul său. Rând pe rând, Christian şi Cosmin, doi reprezentanţi ai asociaţiei de proprietari din cartier, scot fiecare animal din padocul său şi îl plasează pe o masă medicală, unde veterinarul îi vaccinează contra parvovirozei şi jigodiei, după care câinii sunt puşi înapoi în padoc. 20 de înţepături, 20 de carnete de sănătate completate şi ştampilate, 20 de câini sănătoşi, pregătiţi pentru a fi adoptaţi. Acţiunea de vaccinare împotriva parvovirozei şi jigodiei durează cam două ore, timp în care medicul veterinar Silvia Joiţa de la ambulanţa veterinară ActionVet le face câinilor şi o evaluare generală a sănătăţii. După vaccinare, cei doi locatari din complex discută, împreună cu veterinarul, calendarul următoarelor vaccinări, dar şi calendarul următoarelor operaţii de sterilizare, pentru femelele care urmează să fie castrate.

Primul cartier din România fără câini maidanezi

Pe aleile acestui uriaş cartier rezidenţial de lângă Şoseaua de Centură a Bucureştiului nu se mai plimbă de ceva vreme nici un câine comunitar. Până în această vară, erau destui, câinii fără stăpân constituind problema numărul 1 a cartierului. Astfel, cele mai multe sesizări ale rezidenţilor transmise Asociaţiei de locatari vizau problemele cauzate de câinii fără stăpân. Ca de obicei, câinii comunitari îi lătrau pe locatari pe alei sau îi atacau pe cei care se plimbau pe biciclete. Norocul câinilor fără stăpân a fost faptul că doi iubitori de animale din cartier au reuşit să convingă majoritatea rezidenţilor că un program de sterilizare şi adopţie a câinilor din complex e mai uman, mai moral şi mai eficient decât o iniţiativă de eutanasiere în masă a animalelor fără stăpân. În plus, eutanasierea în masă a câinilor maidanezi este în prezent ilegală.

Din nefericire, rezidenţii acestui cartier au descoperit cu stupoare, în câteva zile, că nici o asociaţie de protecţie a animalelor şi nici o primărie nu primeşte câini fără stăpân, aşa că a trebuit ca ei înşişi să rezolve şi problema cazării câinilor vagabonzi. Zis şi făcut, Chistian, Cosmin şi alţi locatari se apucă de treabă: aleg un loc aflat la aproximativ 700 de metri de cel mai apropiat bloc din complex şi, în câteva zile, împreună cu un grup de rezidenţi, construiesc câteva  padocuri care pot adăposti aproximativ 20 de câini fără stăpân. Fiecare animal adult dispune, în padocul său, de un spaţiu de câţiva metri pătraţi, iar puii sunt găzduiţi mai mulţi într-un padoc, într-un spaţiu confortabil.

5 lei pe lună de familie pentru a administra eficient problema câinilor fără stăpân

Cazarea câinilor fără stăpân a fost însă numai prima problemă, deoarece trebuia stopată înmulţirea animalelor, şi trebuia oferită câinilor asistenţă medicală necesară păstrării sănătăţii lor, esenţială procesului ulterior de adopţie. Rezidenţii au apelat la medicul veterinar Silvia Joiţa, de la ambulanţa veterinară ActionVet, care a început operaţia de sterilizare chirurgicală a femelelor din grupul de câini fără stăpân, precum şi operaţia de deparazitare şi de vaccinare a tuturor câinilor din padocuri.

Deşi la început doar câţiva iubitori de animale din complexul rezidenţial au întreţinut din fondurile proprii animalele adăpostite, în curând ei au fost nevoiţi să ceară tuturor locatarilor să contribuie financiar, având în vedere că hrana animalelor, întreţinerea şi extinderea adăpostului şi a condiţiilor sale, ca şi serviciile medicale veterinare, făcea ca suma necesară să crească zi de zi. Iniţiatorii proiectului au propus şi au reuşit să îi convingă pe membrii Asociaţiei de proprietari din Cosmopolis ca fiecare unitate de locuinţă (apartament) să plătească o taxă de 5 lei pe lună pentru întreţinerea, hrana şi serviciile medicale veterinare destinate câinilor adăpostiţi în padocuri.

În prezent, iniţiatorii proiectului fac toate eforturile pentru plasarea în adopţie a câinilor sterilizaţi şi cazaţi în padocuri, şi intenţionează să modernizeze adăpostul în contextul apropierii iernii. Astfel, locatarii implicaţi în proiect aşteaptă vizita unui ONG care să faciliteze adopţia de câini în Germania.  De asemenea, persoanele din orice judeţ care sunt interesate să adopte câini din acest adăpost sunt invitate să îi contacteze pe administratorii proiectului, aceştia putând asigura, în funcţie de fiecare caz, transportul animalului la familia de adopţie. Persoanele interesate să adopte câini din acest adăpost sunt invitate să acceseze site-ul de ambulanţă veterinară www.actionvet.ro, unde sunt disponibile fotografii cu toţi puii daţi pentru adopţie, sau să îl contacteze pe Cosmin Gradinaru la 0723 375 325, sau pe medicul veterinar doctor Silvia Joiţa de la ambulanţa veterinară ActionVet, telefon 0722 609 634.

O soluţie naţională pentru câinii fără stăpân?

Deşi de mulţi ani există mai multe soluţii propuse pentru rezolvarea situaţiei câinilor fără stăpân din România, varianta găsită de rezidenţii acestui cartier (cazare obligatorie în adăpost – sterilizare şi îngrijire medicală – adopţie) pare să fie cea mai bună soluţie posibilă în actualul cadru legal. În plus, această variantă îi implică activ pe locuitorii zonei, creşte solidaritatea societăţii, scade foarte mult costurile din bani publici, îndepărtează efectiv animalele nedorite de pe străzi, garantează siguranţa medical-veterinară a animalelor, creşte securitatea publică a rezidenţilor, precum şi starea lor de sănătate etc.

Desigur, dacă această soluţie de administrare a câinilor fără stăpân este foarte la îndemână locatarilor complexelor rezidenţiale de la marginea oraşelor, totuşi construirea de astfel de adăposturi în cartierele marilor oraşe, cum ar fi Bucureştiul, ridică probleme complexe, dintre care cea mai spinoasă este lipsa spaţiilor disponibile: nu sunt destule spaţii verzi sau locuri de parcare între blocuri, de unde să mai fie şi spaţii destinate padocurilor pentru câini? Cu toate acestea, câinii fără stăpân există oricum în jurul blocurilor, în toate aceste zone, deci stabilirea unor spaţii închise pentru plasarea lor nu poate fi evitată. De asemenea, chiar dacă nu pot fi plasaţi în cartierele marilor oraşe, aceste spaţii pot fi identificate în zonele limitrofe, iar primăriile pot contribui cu adevărat la rezolvarea problemei câinilor măcar prin asigurarea unor spaţii extravilane unde iniţiativele societăţii de rezolvare a problemei câinilor maidanezi să poată găsi o găzduire adecvată.

Prin soluţia „cazare forţată în adăpost – sterilizare şi îngrijire medicală – adopție”, locatarii din cartierul Cosmopolis au demonstrat că un pic de iniţiativă, o implicare activă a comunităţii şi o contribuţie financiară modică pot rezolva situaţia câinilor fără stăpân chiar şi în contextul lipsei de implicare eficientă a autorităţilor.

Sursa: think.adevarul.ro

Leave a Reply

Facebook button